EU slipper grebet om Barcelona og Real Madrid

Tidligere på ugen kom nyheden om, at de 4 spanske fodboldklubber FC Barcelona, Real Madrid, Athletic Bilbao og Atlético Osasuna af EU-domstolen blev frikendt for at have modtaget ulovlig statsstøtte. Dermed omgjorde EU-domstolen konkurrencekommisær Margrethe Vestagers afgørelse fra 2016, hvor den danske konkurrencekommisær fandt, at klubberne havde modtaget ulovlig statsstøtte, som skulle tilbagebetales.

Sagen vedrører overgangsbestemmelser i den spanske skattelovgivning fra 1990. Dengang blev det indført, at alle professionelle spanske fodboldklubber skulle drives i selskabsform lignende de danske ApS og A/S. Lovgivningen indeholdte dog en undtagelse, som tillod sportsklubber under visse betingelser at fortsætte som nonprofit organisationer, hvilket medførte en lavere skattesats. De 4 klubber valgte at gøre brug af denne undtagelsesregel. Undtagelsesreglen blev anvendt i perioden fra 1990 til 2015.

Dette fandt EU konkurrencekommision i 2016 udgjorde ulovlig statsstøtte. Reglerne om statsstøtte har til formål at sikre at statsmidler ikke fører til konkurrenceforvridning.

Sportsretsadvokat J. Bertel Rasmussen:

”I disse finansiel fair play tider er sagen yderst relevant. De spanske skatteregler om selskabsdrift blev indført for at tilskynde mere ansvarsfuld administration af klubbernes aktiver. Dette er der brug i moderne fodbold, hvor der arbejdes med enorme pengesummer.

Begrebet økonomisk doping er ikke nyt, men stadig lige relevant. Sport handler om fair konkurrence, og det er i mine øjne sportens største fjende når der ikke længere er fair konkurrence, uanset om der er tale om matchfixing, medicinsk doping eller økonomisk doping. Derfor er det bekymrende, hvis de spanske skatteregler har været udformet til fordel for Real Madrid og FC Barcelona, som i forvejen modtager langt størstedelen af de spanske TV-penge.”

EU-domstolens afgørelse

EU-domstolen henviser i sin afgørelse til, at konkurrencekommisionen ikke har påvist den fornødne lovlige standard i sine undersøgelser af om undtagelsesreglen, som de fire klubber havde gjort brug af, havde givet en fordel. Bevisbyrden er med andre ord ikke løftet, da forholdene ikke er undersøgt grundigt nok.

 

Sportsretsadvokat J. Bertel Rasmussen:

”Det ærgrer mig, at domstolens afgørelse ikke tager stillingen til de konkrete forhold, men lader fodboldklubberne slippe på baggrund af bevisbyrdeproblematikken. Dermed er konstruktionen stadig ikke afklaret.

Samtidig så er det for sporten ikke holdbart at sagens proces har været så lang. 

Sport er dynamisk, og klubberne kæmper hver dag for overlevelse, både sportsligt men desværre også alt for tit økonomisk. Derfor skal processen være hurtig og effektiv.”

 

Fandt du denne artikel interessant, har du lige nu mulighed for at købe sportsretsadvokat J. Bertel Rasmussens bog ”Meget mere end sport – urimelighed og retfærdighed i sportens verden” til kr. 150 ekskl. forsendelse. Bogen kan bestilles på tlf. 70 25 21 15 eller saa@bertelrasmussen.dk.

 

Svendborg d. 1. marts 2019.