SKANDALE!

Sportsretsadvokat J. Bertel Rasmussen er ikke i tvivl når det kommer til Tour de France juryens beslutning om at lade den franske rytter Nacer Bouhanni slipper med en bøde og en tidsstraf efter han slog ud efter en Quick Step Floors-rytter på tirsdagens etape:

”Det er en stor skandale, at den franske rytter ikke er blevet udelukket. Efter juryens beslutning om at diskvalificere Peter Sagan tidligere i løbet, så er der ingen lighed for loven med den milde straf til Nacer Bouhanni.”

Peter Sagan blev smidt ud af årets Tour de France efter løbets 4. etape. Juryen valgt dengang at diskvalificere Sagan på baggrund af, at juryen mente, at Sagan var involveret i Mark Cavendish styrt i forbindelse med etapens afsluttende spurt. Juryens udvidede i den forbindelse anvendelsen af reglementets strengeste straf – diskvalifikation af en rytter.

TV-billederne har dog efterfølgende kastet tvivl om Sagan overhovedet var skyldt i Mark Cavendish styrt, og flere kritiker har udtalt, at hvis Sagan skulle straffes med diskvalifikation i situationen, så ville der ikke være nogen sprintere tilbage når feltet rammer Paris.

Sportsretsadvokat J. Bertel Rasmussen:

”Juryens hårde straf af Sagan var ikke en klar og forudsigelig anvendelse af reglementet. Det kan juridisk være tvivlsomt, men hvis juryen havde valgt at følge den praksis, så kunne det have været begrundet i en generel ændret fortolkning af reglementet. Når juryen så en uge efter vælger ikke at straffe Bouhanni med samme straf, så er det en sportsretlig skandale.

Når Bouhanni så ovenikøbet tidligere i løbet er straffet for både at kalde en anden rytter ”idiot” og for at skubbe til konkurrent, så vokser skandalen bare. Juryen er selvfølgelig nødt til at sanktionere progressivt, ellers er der ingen retssikkerheden i løbet.”