VAR – Et ufuldstændigt system

Allerede nu har VAR taget flere overskrifter ved VM i Rusland. Senest i turneringen fik både Peru og Frankrig tildelt straffespark efter, at dommerne havde set situationerne igennem på video.

Og selvom det nok er de færreste, der vil stille spørgsmålstegn ved rigtigheden af de to kendelser, efterlader VAR stadig meget tilbage at ønske. Men hvorfor?

Kampafgørende situationer

VAR skal bruges ved tvivl i 4-typesituationer: mål/ ikke mål, straffespark, direkte rødt kørt, og ved forveksling af spillernes identiteter. Ser man snævert på de tilfælde under VM, hvor der har været tvivl om disse typer af situationer, har systemet opfyldt sin pligt.

Problemet med VAR synes i stedet at kredse om de situationer, som systemet ikke skal bruges ved. Med andre ord findes der andre situationer end de 4 ovne

Et eksempel på problemet så vi i kampen mellem Spanien og Frankrig. Her scorer Diego Costa til 1-0 for spanierne. Forinden målet modtager Costa en lang aflevering, og umiddelbart inden han tæmmer bolden løber han ind i Portugals Pepe med armen placeret i Pepes halsregion.

Mange vil nok mene, at den afgørende situation burde have givet frispark til Portugal. Man kan derfor passende spørge: Burde dommeren ikke have brugt VAR?

Sportsretsadvokat Adam Ringsby-Brandt mener, at VAR – systemet slår fejl, fordi de kampafgørende situationer ikke nødvendigvis er dem, som VAR er tilsigtet at omfatte:

”Jeg synes tit vi ser situationer før scoringer, hvor der klart bude være dømt frispark til det forsvarende hold. Uanset hvor på banen en forseelse bliver begået, kan den være helt afgørende for, om der scores eller ej. Når vi har et system som VAR, forstår jeg ikke, hvorfor vi ikke bruger det netop i disse sitautioner.

Han fortsætter:

Det savner nok mening at kritisere VAR for ikke at blive brugt i situationer, hvor det ikke er meningen at det skal bruges. Men er grænserne for brugen ikke lagt forkert, når systemet reelt ikke håndterer nogle af de mest afgørende sekvenser i kampene? Jeg synes man skal overveje at gøre det muligt for dommeren at bruge VAR ved frisparkssituationer umiddelbart før mål – især hvis de er meget tvivlsomme. Ellers er alternativet helt at ophøre med brugen af VAR. ”