Brexits konsekvenser for opholdstilladelser i Danmark og Storbrittanien

Forhandlingerne er fortsat i gang, og derfor kendes de konkrete konsekvenser for lovgivningen om ind- og udrejse i Storbritannien endnu ikke. Men en ting er sikkert, det vil have konsekvenser.

På nuværende tidspunkt anslår man, at der bor godt 18.500 britiske statsborgere i Danmark. Disse vil blive ramt, når Storbritannien forlader EU. Dog er det endnu uklart, hvornår Storbritannien forventer at forlade EU.

Storbritannien har flere gange forsøgt at forhandle sig frem til en udtrædelsesaftale, der skal sikre mange uafklarede forhold, herunder hvad der skal ske med de britiske statsborgere, der opholder sig i andre EU-lande og omvendt med andre EU-landes borgere, der opholder sig i Storbritannien.

Hvis ikke Storbritannien opnår en udtrædelsesaftale med de resterende EU-lande, vil briter i Danmark som udgangspunkt blive anset som tredjelandsborgere. Dvs. at briterne ikke længere har fordelen af at komme fra et EU-land, og derved ikke længere kan rejse frit mellem EU-lande. Briter i Danmark som rejser til Danmark, vil derfor blive omfattet af en række andre krav, som de ikke hidtil har skulle opfylde.

Brexit vil få konsekvenser for:

  • Briter der bor eller opholder sig i Danmark, eller som fremtidig har ønske herom
  • Briter der ønsker at holde ferie i Danmark
  • Briter der ønsker at studere i Danmark
  • Briter der rejser igennem Danmark
  • Danskere der rejser til Storbritannien for at holde ferie
  • Danskere der rejse igennem Storbritannien f.eks. mellemlander
  • Danskere der bor eller opholder sig i Storbritannien
  • Danskere der vil studere i Storbritannien

På nuværende tidspunkt er brexit udsat til 31. oktober 2019, medmindre at Storbritannien indgår en udtrædelsesaftale. Faktisk vil det også få konsekvenser, hvis Storbritannien undlader at afholde valg til europaparlamentet den 23.-25. maj 2019. Hvis ikke Storbritannien er udtrådt forinden, er det et krav, at de afholder valg. For hvis de undlader det, vil Storbritannien automatisk udtræde af EU natten mellem den 31. maj og 1. juni 2019.

Det er derfor meget vigtigt, hvilken betydning brexit vil få, at man undersøger alle forhold, inden brexit indtræder. Det giver mulighed for at indlevere de korrekte ansøgninger og tage eventuelle forholdsregler.

Har du spørgsmål til, hvordan du eller din familie kan blive ramt af brexit, så kontakt Bertel Rasmussen Advokater på mail@bertelrasmussen.dk eller tlf. 70 25 21 15.