De sportslige konsekvenser af en Superliga-klubs konkurs

Hvilke sportslige konsekvenser ville en Lyngby-konkurs have haft for Superligaen? 

Det er for nyligt kommet frem, at Lyngby Boldklub i 11. time er reddet fra konkurs. Den truende konkurs i klubben var en direkte konsekvens af, at ejeren af klubben, virksomheden Hellerup Finans, var taget under rekonstruktion.

Klubben blev dog midlertidig reddet af investorgruppen ved navn ”Friends of Lyngby”, der tæller en række forskellige investorer, herunder bl.a. landsholdsspilleren Andreas Bjelland.

Men hvilke konsekvenser ville det egentlig have haft rent sportsligt, hvis Lyngby BK var gået konkurs?

Som reglerne er nu, ville en konkurs i Lyngby have betydet, at de skulle forlade turneringen med det samme, og således blive taberdømt 0-3 i de resterende kampe i foråret, også i nedrykningsspillet. Herefter ville holdet blive tvangsnedrykket til Danmarksserien.

En kedelig konsekvens af en eventuel konkurs er, at man ville kunne spekulere i at komme i pulje med Lyngby i nedrykningsspillet, da man så at sige har 3 ”gratis” point på kontoen. Derudover ville modstanderen i en eventuel play-off kamp også have en åbenlys fordel, idet de ville vinde begge kampe 3-0 og samtidig have et fysisk overskud til de resterende play-off kampe.

Man kan på den baggrund konstatere, at det er svært at overvurdere konsekvenserne af en konkurs hos en Superliga-klub.

Sportsretsadvokat Adam Ringsby-Brandt bemærker:

”Der er ingen tvivl om, at Superligaen er utrolig sårbar overfor en eventuel konkurs. I mine øjne for sårbar. Ikke alene går det udover turneringsstrukturen, men det skader også den sportslige ånd, når klubberne pludselig kan kalkulere med 3 sikre point, og derudover spekulere i deres placering i nedrykningsspillet”.

Der er reelt to alternativer til den nuværende regel. Det første indebærer, at den konkursramte klub stilles som om, at de ikke var med i turneringen fra 1. spillerunde. Det vil sige, at de hold, der måtte have fået point mod den konkursramte klub i efterårssæsonen, ville blive fratrukket disse point. Et andet alternativ er, at den konkursramte klub får lov at fortsætte sæsonen ud på amatør-basis, inden den tvangsnedrykkes.

Om disse muligheder udtaler Adam Ringsby-Brandt:

”Som jeg ser det er den nuværende regel den, der giver bedst mening. Hvis man fratog klubberne points, som de måtte have fået via sejre over det konkursramte hold, ville det skabe markante ændringer i tabellen, og reelt ville man jo straffe nogle klubber med tilbagevirkende kraft og samtidig begunstige andre. Det ville i øvrigt også få betydning for de TV-penge, som Lyngby og de øvrige klubber måtte være berettiget til efter 13. spillerunde. Det ville med andre ord være alt for indgribende en regel.

Han fortsætter:

Muligheden for at spille videre i turneringen ser jeg heller ikke som et særligt godt alternativ. Vi så det med Lyngby i 2001, der spillede sæsonen færdig med et hold bestående af purunge talenter og gamle spillere. De fik kun 1 point, og rent sportsligt var det en pinsel at se dem blive slået weekend efter weekend. Klubber med et amatør-setup har ikke en chance over for fuldtidsprofessionelle setups ”.