Ny landsholdskonflikt på vej?

Da konflikten mellem DBU og kvindelandsholdet var på sit højeste i efteråret 2017 var vi mange, der samtidig havde i tankerne, at der ikke skulle gå længe før, at herrelandsholdets aftale også skulle genforhandles. Der blev i efteråret 2017 gisnet om, hvorvidt samme scenarie ville være muligt for herrernes vedkommende. Nu nærmer tiden sig, hvor vi får svar.

I forlængelse af, at landstræner Åge Hareides d. 20. august 2018 udtog truppen til de kommende kampe bl.a. i Nations League, kom spillerne via Spillerforeningen med en pressemeddelelse, hvor spillerne bl.a. udtalte:

”Spillerne tror og håber på, det lykkes at blive enige om en ny landsholdsaftale inden venskabskampen mod Slovakiet, men slår samtidig fast, at det er helt afgørende, at der kommer styr på en række ting.” 

Sportsretsadvokat Adam Ringsby-Brandt fulgte konflikten med kvindelandsholdet tæt, og han er ikke i tvivl:

”Det er helt tydeligt, at spillerne med denne udtalelse ønsker at presse DBU maksimalt. Det faktum, at spillerne offentligt kommer med denne udtalelse markerer, at de er klar til at tage en konflikt igen om nødvendigt.”

Da kvindekonflikten var på sit højeste var mange af den overbevisning, at DBU ikke ville lade en konflikt komme så langt, hvis der var tale om herrelandsholdet. Det tyder på, at herrespillerne vil lade dette komme an på en prøve.

Kvindelandsholdskonflikten endte som bekendt med, at DBU meldte afbud til kvalifikationskampen mod Sverige. DBU slap med en billig straf fra UEFA, men der er ingen tvivl om, at der vil blive slået hårdt ned fra UEFA´s side, hvis DBU igen må melde afbud til en landskamp i UEFA-regi.

Sportsretsadvokat Adam Ringsby-Brandt udtaler:

”Det fremgik direkte af UEFA´s afgørelse vedrørende kvindelandsholdets afbud, at der ved udmålingen af  straffen var taget højde for, at Danmark ikke tidligere havde været involveret i lignende.  Det er ikke holdbart for UEFA´s ry, hvis der kan meldes afbud til en landskamp, og jeg er ikke et sekund i tvivl om, at hammeren vil falde hårdt fra UEFA, hvis DBU melder afbud igen.”

Men hvad så nu? Herrelandsholdet næste landskamp i UEFA-regi er i Nations League kampen d. 9. september 2018.

Sportsretsadvokat Adam Ringsby-Brandt giver sit svar:

”Jeg er forundret over at parterne ikke har fundet en løsning allerede. Der er kun 11 dage til næste landskamp i UEFA-regi.

Som jeg udtalte til TV2 nyhederne i forbindelse med kvindekonflikten, så kan det være nødvendigt at inddrage en mæglingsinstitution når forhandlingerne er i hårdknude. Med tanke på den konflikt, som parterne havde for under et år siden samt det faktum, at der er et tidspres på at finde en løsning, så  ville min anbefaling have været, at der skule have været inddraget en mæglingsmand/kvinde allerede fra start. Dette er ikke sket. Det bør ske hurtigst muligt inden forhandlingerne for alvor kommer i hårdknude. Spillernes udtalelse viser klart, at DBU og Spillerforeningens samarbejde endnu engang er ved at komme på glatis.Parterne skal huske, at de er afhængige af hinanden, og deres succes hænger uløseligt sammen.” 

Svendborg d. 29. august 2018