Russisk doping er en trussel mod sportens troværdighed

Efter Rusland som nation blev udelukket fra vinter OL i Pyeongchang fik 169 russiske atleter tilladelse til at stille op under neutralt flag. De såkaldte rene russiske atleter. Desværre står vi dagen før legenes afslutning og kan konstatere, at ikke alle 169 var rene. Under vinterlegene er to af de 169 atleter blevet taget i dopingfælden.

Først kom nyheden om, at curlingspilleren Alexander Krushelnitskiy var blevet testet positiv, og sidenhen gjaldt det samme for bobslædekører Nadezhda Sergeeva.

Sportsretsadvokat J. Bertel Rasmussen udtaler:

“Det er bizart. Dopingskandalen i Rusland er ude af kontrol, og kontrollen med alt og alle der har forbindelse med Rusland må simpelthen skærpes væsentligt ellers er alle andre sportsudøvere helt til grin.”

Sportsretsadvokat J. Bertel Rasmussen er stor fortaler for retssikkerheden i dopingbekæmpelsen. Dette indebærer retssikkerheden for den dopingmistænkte, men også retssikkerheden for de rene atleter.

Sportsretsadvokat J. Bertel Rasmussen uddyber:

“Retssikkerhed er en balance mellem de mistænktes ret til en fair domsproces og den generelle retsfølelse. En fair domsproces omfatter bl.a. det klassiske “uskyldig indtil andet er bevist”. Som konsekvens af tilfældene af doping blandt de 169 russer, som konkurrerer under neutralt flag til vinterlegene, så må der igangsættes tiltag, som sikrer de andre sportsudøvere fair konkurrence. Ellers er der ingen troværdighed tilbage. 

Mit håb for den fremtidige dopingbekæmpelse er, at antidopingmyndighedernes status vil blive ophøjet, så det er en betingelse for deltagelse i de største turneringer som OL og VM, at man underlægger sig antidopingmyndighedernes bestemmelser og kontroller. Ikke kun af navn, men også af gavn. Derudover så må antidopingmyndighederne styrkes, så de står stærkere i dopingbekæmpelsen. Det har hele forløbet omkring russisk statsdoping lært os.”

Svendborg d. 24. februar 2018