Skal der træffes VAR afgørelser til sommerens VM i Rusland?

En af de store diskussioner i international fodbold for tiden er brugen af det omdiskuterede videodommer-system VAR.

Systemet har være testet b.la. i den engelske FA Cup, hvor systemet for nyligt fik udstillet en af sine mangler, nemlig de mange afbræk det giver i spillet. I FA cup – kampen mellem Tottenham og Rochdale trak særligt 1. halvleg ud fordi der løbende skulle kontrolleres kendelser fra VAR-dommerens side.

I morgen, lørdag den 03. marts 2018, træder International Football Association Board (IFAB) sammen i Rusland med henblik på at få afgjort om VAR-systemet skal bruges under det kommende VM.

IFAB varetager fodboldspillets regler, og det er derfor op til dem at afgøre om VAR-systemet skal inkorporeres i de internationale fodboldregler. Det kræver 6 af IFAB’s 8 medlemmers ja-stemme for at ændre reglerne.

Tidligere FIFA præsident Sepp Blatter har udtalt at der ikke bør bruges VAR under sommerens VM, fordi VM ikke skal bruges til at eksperimentere med en sådan fundamental ændring.

Sportsretsadvokat J. Bertel Rasmussen udtaler:

“En ændring af fodboldreglerne, så VAR bliver en del af fremtidens fodbold, og allerede med virkning fra dette VM, er efter min mening alt for tidlig. Systemet er fortsat i et tidligt udviklingsstadie, og det bør efterprøves yderligere, så man finder den rigtige balance. På den ene side er det utvivlsom positivt at afgørende kampsituationer kan bedømmes korrekt, og her tænker jeg selvfølgelig primært på mål og muligvis straffesparkssituationer, på den anden side må brugen af VAR ikke blive for omfangsrig, fordi de mange afbrydelser det vil give fundamentalt vil ødelægge en del af fodboldens charme. Fodbold er ikke et spil, der er egnet til mange afbrydelser.”

Det tyder imidlertid umiddelbart på at ændringen vil blive stemt igennem i IFAB i weekenden. Vi følger naturligvis op på beslutningen i næste uge

Svendborg d. 2. marts 2018