Stå fast, DBU!

Stå nu fast DBU -endnu et selvmål til spillerforeningen og denne gang herrelandsholdet

Konflikten mellem Spillerforeningen og DBU har nået et nyt lavpunkt. Det er i skrivende stund bekræftet, at DBU har udtaget et nyt landshold – hovedsaligt bestående af spillere fra 1. og 2. division.

DBU bør nu, i den givne situation og sådan som den har udviklet sig, stå fast og én gang for alle få lavet en klar aftale med landsholdsspillere nu og fremover. Når der spilles for landsholdet, er det alene landsholdets sponsorer og landsholdets rettigheder, der må promoveres! Klubholdets sponsorater og spillernes egne sponsorer må 100 % vige til fordel for DBU’s sponsorer og rettigheder.

Derfor skal DBU nu sammen med fagfolk sørge for, at det står klippeklart i aftalegrundlaget. Og de, der ikke ønsker at acceptere dette må melde fra til landsholdet. Så enkelt bør og skal det være.

DBU er pålagt en pligt til at have penge både til alle fødekanalerne i form af de unge landshold med trænere m.v., og breddefodbolden, som DBU står for.

Hvordan skal DBU ellers skaffe penge til organisationens forpligtelser såsom at udvikle nye talenter til landsholdene?

Ifølge pressen har DBU nu som bekendt udtaget et nyt landshold bestående af 23 spillere, så brug dem og vis at spillerforeningen og den nuværende (”normale” trup) har overspillet sine kort.

Det skurer forfærdeligt i ørerne, når de konfliktsøgende spillere bruger udtryk som ”vi er landsholdet”. Det fremstår decideret arrogant, når landsholdet jo er de spillere, der udtages til de enkelte kampe og ingen har patent på at være ”vi er landsholdet”!

Dette siger meget om det nuværende landsholds arrogance og viser hvor langt disse spillere er fra den virkelige verden´: nemlig de fans og tilskuere, der følger dem. Spillerforeningen burde vejlede og fortælle deres medlemmer, at man med sådanne udtryk ikke bliver populære blandt befolkningen.

Sportsretsadvokat Adam Ringsby-Brandt udtaler:

 ”Der skal selvfølgelig to parter til en konflikt eller uenighed, og som jeg har opfordret til både på TV2 under kvindelandsholdskonflikten og på de sociale medier, så burde begge parter have haft andre forhandlere, da det er åbenlyst, at både DBU’s forhandlere og Spillerforeningens forhandler har set sig trætte på hinanden.  Og hvad der er værre: de har ikke tiltro til hinanden og så er det meget svært at komme i mål med en aftale, hvor der er komplicerede rettighedsregler, der ønskes ændret. Man kunne jo lave en overgangsordning, hvilket ville have været naturligt i den opståede situation, således at nuværende spillere over en meget kort årrække fik sig rettet ind både i relation til klubben og i relation til egne sponsorer.”

Sportsretsadvokat Jens Bertel Rasmussen supplerer:

”Jeg er helt enig. Det ville have været naturligt for ethvert forhandlerhold for at nå hinanden og så kunne alle de andre forhold, såsom bonus for kampe, bonus for kvalifikation og bedre lægestab, sundhedsstab, bedre hotel og træningsfaciliteter være drøftet stille og roligt på plads. Det virker som om, at DBU har ønsket at rette for hurtigt op på en dårlig aftale og som om Spillerforeningen har ”overspillet” deres kort alt for voldsomt. Der burde, som min kompagnon klart udtrykker, have været nye ansigter på forhandlerne på begge sider af bordet – noget som enhver der er vant til at forhandle er klar over og gør meget ud af, så både stemning og tillid er til stede.”

Begge sportsretsadvokater, Adam Ringsby-Brandt og Jens Bertel Rasmussen er helt enige om, at klubsponsorer og egne sponsorer, herunder personlige rettigheder, ikke bør have betydning i landsholdsregi. Det bør alene være landsholdets (læs: DBU’s) sponsorer og rettigheder, der bruges, hvad enten hele landsholdet optræder eller ej.

Det er i øvrigt spillernes ansvar at sikre, at deres klub-sponsorkontrakter eller personlige sponsorkontrakter ikke konflikter med de sponsoraftaler, som gælder i landsholdsregi. Det kan undre, at man ikke som landsholdsspiller eller agent forhandler sådanne vilkår hjem, så man ikke havner i den nuværende situation.

Begge er også helt enige om, at det bliver rigtig spændende at følge det nye landshold i træningskampen en i morgen aften mod Slovakiet, hvor begge sidder parat foran skærmen, ligesom det bliver spændende mod Wales med det nye landshold.

Begge opfordrer DBU til, når nu konflikten er nået så langt som den er – og dels er begge parter skyld – at DBU skal tage sig den fornødne tid til at få den rigtige og klare aftale udfærdiget så DBU bl.a. beholder alle rettigheder til egne sponsorer til alle udtagne spillere under hele landsholdsudtagelsen, i alle landsholdssammenhænge.

Svendborg den 04-09-2018.