Entreprenørens projektering
Ved entreprenørens projektering i bygge- og entreprisesager, regulerer AB 92 ikke eksplicit entreprenørens projektering, men fastlægger i stedet entreprenørens ydelse til udelukkende at have relation til udførelsesfasen, hvor der ikke vil være projektering.
Modsætning hertil er ABT 93 og totalentreprise, hvor entreprenøren vil have det væsentlige projekteringsansvar. Der kan i praksis opstå en række mellemtilfælde – dvs. hvor der arbejdes et sted mellem den klassiske faseopdeling i AB 92 og totalentreprise med ABT 93, hvor entreprenøren vil pålægges en del af ansvaret for projekteringen.
Entreprenørens projekteringsansvar afhænger efter AB 92 af en række konkrete forhold og pligter, som fx pligten til at reagere ved projektfejl.
På grund af entrepriseaftalens karakteristika er det svært at fastlægge noget præcist om entreprenørens mulige projektansvar ved manglende overholdelse af fx reaktionspligten. Dette fordi den kan være påvirket af konkrete omstændigheder ved entrepriseaftalen, parternes indbyrdes relation osv. Overordnet kan det dog konstateres, at entreprenøren har pligt til at reagere i tilfælde, hvor der foreligger åbenlyse projektfejl.
Hvornår noget er åbenlyst for entreprenøren, afhænger dels af graden af entreprenørens involvering og dels af graden af bygherrens forudsætninger og interne forhold til entreprenøren. Entreprenørens egen fagkundskab har også betydning. Dermed vil reaktionspligten skulle fastsættes ud fra sagens konkrete omstændigheder, hvorved reaktionspligten bedømmes ud fra entreprenørens årsag til at reagere.
Udover reaktionspligten kan der være udbudt et funktionskrav, hvor entreprenøren vil være ansvarlig for den konkrete projektering. Entreprenøren kan i øvrigt ifalde projekteringsansvar ved en generel bygherrerådgivning.
Grundet entreprenørprojekteringens kompleksitet efter AB 92 reglerne anbefaler vi hos Bertel Rasmussen Advokater altid at tilknytte en advokat, hvis der er i tvivl om, hvorvidt entreprenøren har haft ansvaret for projekteringen i et byggeri. Vores jurister kender til problematikken og er klar over, hvilke konkrete forhold som skal iagttages og i øvrigt hvad der mellem parterne er aftalt i entrepriseaftalen.
AB 18 – den nye paragraf om entreprenørens projektering
Hovedprincippet for bestemmelserne i det nye AB 18-system er, at entreprenøren kun skal projektere, når dette er aftalt. Hvis der benyttes funktionskrav, vil en beskrivelse for arbejdet, som bliver angivet som funktionskrav, anses som en aftale om, at entreprenøren projekterer. Disse principper nævnes konkret i AB 18 § 17, stk. 1. Heraf følger i øvrigt, at entreprenøren ikke har ansvar for projekteringen eller påtager sig risikoen for de forslag, som entreprenøren fremkommer med, og som bygherren efterfølgende implementerer i projektet.
Selve ordet entreprenørprojektering defineres i betænkningen som tilfælde, hvor entreprenør projekterer og bidrager til en del af projekteringsmaterialet.
I øvrigt inddrages også tilfælde ved en leverandørs udførelse af tilsvarende bidrag til projektering, hvortil der specifikt nævnes et eksempel, hvor en betonleverandørs projektering af betonelementer vil inddrages under entreprenørprojektering.
I forlængelse af paragraffen om entreprenørprojektering, er der endvidere i AB 18 indført pligt til hhv. projektgennemgang og granskning, ligesom der skal udpeges en projekteringsleder på byggepladsen. Helt generelt indfører AB 18 en række forpligtelser som en bygherre og entreprenør skal være opmærksom på.
Hos Bertel Rasmussen Advokater er fortrolige med de nye AB 18 aftaler og kan derfor rådgive om forhold vedrørende entreprenørens projektering.
Kontakt os
For mere information om hvordan vi kan hjælpe din entreprise kontakt vores advokatfuldmægtig:
Anders Lylover Jensen på 40 59 01 05 eller aj@bertelrasmussen.dk
Eller vores kontor direkte på tlf.: 70 25 21 15 el. mail@bertelrasmussen.dk
Læs mere om hvad vores entrepriseteam kan hjælpe dig med her.